ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR

ARAÇ DEĞER KAYBI

Anasayfa » ARAÇ DEĞER KAYBI

İçindekiler

ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?

Kaza sonrası hasar gören araç, tamir edilmiş olsa bile aracın piyasa değerinde düşüş meydana gelmektedir. Araç değer kaybı; kaza sonrasında onarılan aracın kaza öncesi ikinci el fiyatında ve piyasa rayicindeki azalma olarak tanımlanmaktadır.

ARAÇ DEĞER KAYBINI KİM TALEP EDEBİLİR?

Meydana gelen trafik kazasında kusurlu olmayan araç sürücüsü; aracında oluşan değer kaybını, kazada kusurlu olan araç sürücüsünden ya da kazaya sebep olan tarafın zorunlu trafik sigortasından talep edebilir.

ARAÇ DEĞER KAYBI KİMLER TALEP EDEBİLİR ?
KAZADA %100 KUSURLU OLAN TARAF DEĞER KAYBI TALEP EDEBİLİR Mİ?

Meydana gelen trafik kazasında %100 kusurlu olan araç sürücüsü; araçta meydana gelen değer kaybını, diğer tarafın zorunlu trafik sigortasından talep edemez. Ancak kasko sigortasının anlaşmasında yer alıyorsa kazaya sebep olan araç sürücüsü kendi kasko şirketinden değer kaybını talep edebilir.

KAZADA %100 KUSURLU OLAN TARAF DEĞER KAYBI TALEP EDEBİLİR Mİ?KAZADA %100 KUSURLU OLAN TARAF DEĞER KAYBI TALEP EDEBİLİR Mİ?
PERT OLAN ARAÇLARDA DEĞER KAYBI ALINABİLİR Mİ?

Meydana gelen trafik kazasında aracı pert olan araç sürücüsü, değer kaybı talep edemez. Zira meydana gelen kazada kusurlu olan tarafın zorunlu trafik sigortası ya da pert olan aracın kaskosunun olduğu sigorta şirketi, pert olan aracın kaza tarihindeki piyasa rayiç değerini hesaplayarak araç sahibine ödemektedir.

PERT OLAN ARAÇLARDA DEĞER KAYBI ALINABİLİR Mİ?

ARAÇ DEĞER KAYBI KİMDEN TALEP EDİLEBİLİR?

Meydana gelen kazada kusursuz olan tarafın araç değer kaybı, kazaya sebep olan tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılanır. Sigorta şirketi tarafından araç değer kaybı karşılanmadığı takdirde; Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulabileceği gibi, doğrudan icra takibi ya da Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava da açılabilir. Araçta meydana gelen değer kaybını ayrıca kazaya sebep olan araç sürücüsünden ve araç malikinden talep edebilirsiniz.

ARAÇ DEĞER KAYBI KİMDEN TALEP EDİLEBİLİR?

ARAÇ DEĞER KAYBI NE ZAMAN TALEP EDİLEBİLİR?

TBK’nın 72. Maddesinin; “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.” hükmü gereğince, araç sürücüsünün; zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde değer kaybının tazminini talep etme hakkı bulunmaktadır.

ARAÇ DEĞER KAYBI NE ZAMAN TALEP EDİLEBİLİR?

ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL TALEP EDİLEBİLİR?

Meydana gelen trafik kazasında araç değer kaybı talebinde bulunan araç sürücüsünün, kazaya sebep olan tarafın zorunlu trafik sigortasına yazılı olarak başvurması gerekmektedir. Başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde başvuruyu cevaplamayan ya da araçta meydana gelen değer kaybının tamamını tazmin etmeyen sigorta şirketine karşı – eğer sigorta şirketi üye ise- Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulabileceği gibi doğrudan icra takibi ya da Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava da açılabilir. Sigorta şirketi yazılı olarak olumsuz dönüş yaptığı takdirde; değer kaybı talebinde bulunan araç sürücüsü, 15 günlük süreyi beklemeden tahkim ya da dava yoluna gidebilir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU YAPILABİLİR Mİ?

E-devlet üzerinden araç değer kaybı başvurusu yapılamaz. E- devlet üzerinden, sadece araçta meydana gelen değer kaybının hesaplanması için eksper ataması talep edilmektedir. Ancak sigorta şirketine başvurular bu sistem üzerinden gerçekleşmez. Aşağıda sayılı olan evraklar ile karşı tarafın sigorta şirketine yazılı olarak başvuru yapılması gerekmektedir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU YAPILABİLİR Mİ?

ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSUNDA GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Araçta meydana gelen değer kaybının tazmin edilmesi için diğer tarafın sigorta şirketine başvurulduğunda; ruhsat, kaza tespit tutanağı, aracın kaza sonrası çekilen fotoğrafları, araç tamirine ilişkin faturalar ve aracın ekspertiz raporunun başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir.

ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?

ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?


Araçta meydana gelen değer kaybı; aracın marka ve modeli, üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, kilometresi, kaza tarihindeki piyasa rayiç değeri, hasarın niteliği, geçmiş hasar durumu, işlem gören parça sayısı ve boya işlemi gibi etkenler dikkate alınarak hesaplanır. Aracınızda meydana gelen değer kaybının hesaplanması için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

“ARAÇ DEĞER KAYBI” için 12 yorum

    1. Araçta meydana gelen değer kaybı, hasarın niteliği ve boyutu, işlem gören parça sayısı, aracın marka ve modeli, kaza tarihindeki kilometresi gibi etkenler dikkate alınarak hesaplanır. Bizimle https://sevinchan.av.tr/iletisim sayfasından iletişime geçtiğiniz takdirde aracınızda meydana gelen değer kaybı ayrıntılı olarak hesaplanacaktır.

  1. Işıklarda beklerken arkadaki şöför duramayıp aracım arkadan çarptı aracım bmw 520i ne kadar değer kaybı alabilirim

  2. Merhabalar,
    5 Şubat gecesi trafik ışıklarında beklerken arkamdan gelen araç virajı alamayıp ön tamponumu kırdı ve olay yerinden kaçtı. Plakasını aldım. Değer kaybı talep edebilir miyim?

  3. Muhammed Sefa

    Bir başka aracın hatalı bir hareketi sebebiyle aracımla kaza yaptım. Sigorta bana 14 bin TL ödeme yaptı. Ancak eksper raporunda değer kaybının 20 bin TL olduğu belirtildi. Kalan 6 bin TL’yi talep edebilir miyim?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti Başlat
Hukuki Desteğe mi İhtiyacınız Var ?
Araç Değer Kaybı Hakkında Hukuki Danışmanlık İçin